tirsdag 27. oktober 2009

Breiflabben, ikke akkurat noen skjønnhet


Breiflabben er utbredt i hele det østlige Nord-Atlanterhavet, finnes også ved Amerikas østkyst. Også fra Fra Vest-Afrika, Middelhavet, Svartehavet, nordover til Island og Barentshavet. Den er vanlig langs hele kysten av Norge.

Dette er en bunnfisk som umulig kan sammenlignes eller forveksles med noen andre arter. Hodet er meget bredt og helt enormt i forhold til resten av kroppen. Den ser ut som den bare består av hode og hale. Halen er den delen som går til mat, og den er en utsøkt delikatesse, men utgjør vel ikke mer enn 10 – 15 prosent av hele fisken. Munnen er meget bred, og derav navnet breiflabb. Munnen er veldig bred og fra haken henger det en rekke hudfolder. Fargen er lysebrun med en varierende mengde med mørkere flekker. Undersiden er flat og helt hvit. Regnbuehinnen har nydelig marmorering. Det er gjort fangst av breiflabb på over 50 kg, og det er ikke uvanlig å få den på over 10 kg.

Den er en utpreget bunnfisk som trives best på bløt bunn, hvor den mye av tiden ligger delvis nedgravd og venter på sitt bytte. Selv om den trives på bløtbunn er det ikke uvanlig å treffe på breiflabben helt oppe i tareskogen, den finnes på dybder helt ned til 1500 meter, selv om den treffes oftest på grunt vann.

Gytingen forgår på store dyp på vårparten. De nyklekte eggene henger sammen i opptil 11 m lange geleaktige bånd. Disse flyter opp til overflaten, og er bare funnet over større havdyp. Larvene bunnslår når de er rundt 6 cm lange. Breiflabben har en sofistikert måte skaffe seg føde på. I første ryggfinne er første finnestråle lang og bevegelig, med en kjøttfull spiss. Denne senkes ned foran munnen og lokker til seg nysgjerrige fisker. Kommer fisken nærme nok åpner breiflabben gapet slik at det skapes et sug og fisken er fanget. I hvor stor grad breiflabben selv bykser fram avhenger av byttets størrelse. Det er også kjent at stor breiflabb tar dykkender.

På grunn av sitt ikke akkurat vakre utseende ble breiflabb lenge regnet som en ufisk. Det fortelles at fiskere i det forrige århundre fryktet denne fisken så mye at de aldri tok den ombord i båten. Fisken var synonym med ulykke, og mang en fisker skyndte seg på land etter å ha stiftet bekjentskap med vederstyggeligheten. Kjøttet er hvitt, fast og smaker fortreffelig. Breiflabb tas med line eller garn. Blant dykkere er dette en populær matfisk som stikkes med kniv eller slynge.

Fingrene bør holdes unna munnen på denne fiske, tennene er meget skarpe og de vender innover. Var en gang vitne til at en var så uheldig å få fingrene i munnen på en ved et uhell, og deretter prøvde å dra hånden til seg. Det var et blodig syn.

---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.
  Du kan også bli din egen sjef


Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.