lørdag 3. oktober 2009

Sjøørretfiske i fjorden

Det er på samme tid som de fleste fritidsbåtene blir tatt opp av sjøen om høsten at sjøørretsesongen starter, og den varer til båtene settes ut igjen om våren eller tidlig på sommeren.
Det er altså ingen grunn til st du skal sette vekk flueutstyret i en krok når du kan fiske etter sjøørreten hele vinterhalvåret.

Når sola kommer og varmer om våren, blir det øverste vannlaget varmet opp, og hvis det etter en solskinnsperiode kommer vind fra sør bør vi følge nøye med. Da blir sørvendte grunne bukter veldig attraktive fiskeplasser, for hit blåses det oppvarmede vannet og det setter fart i beitedyr og dermed sjøørreten.
Det er uendelig mange fiskeplasser langs kysten og i fjordene. Oslofjorden er intet unntak og strendene ligger der fri for folk og for båter og er nærmest forbeholdt ørretfiskere. Har du en båt, har du selvsagt enda flere og bedre muligheter.
Om våren går sjøørreten på grunt vann og vårfisket skjer alltid innenfor tremetersgrensen. Fisken oppsøker varmere vann nær stranda og beiter på børstemark, stiklinger og små krepsdyr. Senere på sommeren herjer sjøørreten i sildestimene lenger ute i fjorden, mens om våren beiter den rolig på grunna langs land. Derfor trekker vi flua langsomt inn når vi fisker i kaldt vann om våren. Du kan også få torsk helt oppe ved land om våren. Den er treigere enn ørreten og får du torsk, er det tegn på at du drar inn for sakte.
Hvis det er nordavind, lavtrykk og lavvann kan du gjerne vente med å dra ut for å fiske. Men blir det vind fra sør eller sørvest og det holder seg stabilt noen dager samtidig som vannet er høyt eller på vei opp, da bør du ut. Gjerne etter jobben og bli ute til etter det er mørkt. Oppsøk sørvendte strender og fisk i pålandsvinden. Er vinden sterk, finner du ørreten i smulere vann bak odder og skjær.
Når du fisker fra land, kaster du skrått utover og trekker sakte inn. Beveg deg et stykke og kast igjen. Slik bruker du hele terrenget. Tenk på at om våren kan ørreten stå helt inne ved land. Derfor bør du først stå et stykke fra land når du kaster. Etter noen kast kan du gå nærmere men ikke under noen omstendigheter plumpe uti vannet. Om høsten er det annerledes. Da kan du til og med hell fiske etter sjøørreten med vadere.
De fleste velger fluestang etter sjøørreten, men det går også fint med sluk hvis du tåler mange bunnapp og sluktap. Litt svinn må man jo regne med. Sakte innsveiving med sluk på grunna ender ofte i bunnen. Et godt tips her er å bruke en opphengerflue foran sluken. Da kan du ta av slukkroken. Bruk blå og blank sluk.
Fluene synker saktere og vekker mindre oppmerksomhet hos fisken når den landes på vannet og fluesnøret holder redskapen flytende mer eller mindre. Bruk gjerne en stang rundt 10 fot. Ha en flott fisketur!


---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

fredag 2. oktober 2009

Tips til seifiske

Seien er en av de fiskene vi sportsfiskere skulle være mest takknemlige for. Det finnes tallrik og i store mengder langs hele den lange kysten vår, den er sterk som en laks og den kan bli stor som en laks også. Når den attpåtil er meget velsmakende så er det ingen grunn til å la være å dra på seifiske.

Seifiske fra båt
Den som har fått sluken eller makrellhekla inn i en seistim vet at den ikke er kresen, så valg av agn er enkelt. Bruk en sildesluk, gjerne med en liten opphenger. Det øker fangstmulighetene. Innimellom kan det være litt vanskelig å komme seg ned gjennom stimen av de minste seiene og ned til de som er betydelig større. Et tips er å pakke krokene godt inn i avispapir før de slippes nedover. Papiret går etter hvert i oppløsning og sluken kom forhåpentlig gjennom småseistimen uten at de fikk bitt seg fast…..

På seinsommeren og høsten er det ikke sjelden å få de riktig store seiene i tale. Da kan det være bra og prøve seg litt med agn også – makrell er fint, sild også for den del.

Sluk og flue fra land
Når seien står nærme på land kan man i tillegg til slukstanga prøve seg med fluestanga.
En voksen sei på 2-3 kilo kjemper faktisk så godt fra seg mot ei fluestang at denne opplevelsen kommer du til å huske i lang tid etterpå. Sei er jo en fisk som kjemper i mot, og er meget velegnet til sportsfiske.

Sluker for sei:
Sildesluker i forskjellige varianter er alltid gode sluker for sei. Disse finner du ofte i tilbudskassene i sportsforretningene. Stingsild, Jensen, Atomsilda og Møresilda er gode sluker. Prøv gjerne en kystwobbler eller en jigg også. Er seien sulten sluker den faktisk alt.

FAKTA
Seien gyter som de fleste torskefiskene om vinteren fra januar til mai avhengig av hvor den er langs kysten. Yngelen klekker fritt i vannet og driver inn mot kysten. Der lever seien tett ved land den første tiden før den samler seg i stimer og begynner å jakte på mat ute i sjøen.
Norgesrekord:
22,7 kg i Saltstraumen
Fluerekorden er 9,5 kg fra Sognefjorden



---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.

 


Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

torsdag 1. oktober 2009

Rusefiske er tillatt fra 30. September

Fritidsfiske med ruser har lenge vært populært. Men Fiskeridirektoratet, som den gledesdreper de er, vet hvilket effektivt fiskeredskap en ruse er, har innført flere begrensninger den siste tiden. Blant annet er det for tiden totalforbud mot å fiske med ruser. Det forbudet gjelder fra 1. mai til utløpet av september.


Fra og med 1. oktober starter imidlertid fisket etter hummer. Dermed oppheves forbudet mot å benytte ruser. Men, som det heter i regelverket fra Fiskeridirektoratet at fritidsfiskere bare har lov til å fiske med til sammen ti ruser eller hummerteiner, eventuelt en kombinasjon av begge disse fangstredskapene, altså til sammen 10 enheter.

Det er imidlertid veldig viktig å merke seg at det ikke er lov å fange hummer i rusene! Havner en hummer eller flere i dette fangstredskapet er du pålagt å kaste dem tilbake i sjøen igjen. Hummeren skal kun fanges med hummerteiner.

I tillegg heter det i regelverket at hummerfisket på strekningen svenskegrensen til og med Møre og Romsdal er helt forbudt etter 30. november. Får du hummer i ruser eller teiner etter denne datoen og fram til hummerfisket startet på nytt 1. oktober 2010, må du nok dessverre kaste havets kardinal ut i havet igjen.

Fra 1. januar til 30. april er det for øvrig tillatt for en fritidsfisker å fiske med inntil 20 teiner og/eller ruser. Dette er noe den som har mulighet til det benytte seg av, det er jo flott matauk i tillegg til at man får gleden av en båttur.

Det heter også i de nye bestemmelsene at alt fritidsfiske etter ål er forbudt, hele året. Men det er fortsatt lov å bruke åleruser. Forstå det den som kan. Det gjelder bare å hive ålen på sjøen, eller hummeren, dersom den ikke fanges innenfor perioden 1. oktober til 30. november.

Men om noe fiske er forbudt er det godt å vite at krabbefisket er lovlig, hele året. Redskapsbegrensningen gjør seg imidlertid gjeldende og det innebærer som nevnt at en ikke kan bruke ruser i sommermånedene.

---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Hvordan skape sin egen arbeisplass hjemme    for mer informasjon om nettopp dette.

onsdag 30. september 2009

6 tips til hvordan fiske ørret med mark og stang!

1. Harving er en gammel og velkjent fiskemetode i skogsvann på Østlandet. Metoden er Spesielt Velegnet til fiske etter stor ørret. En stor markkrok egnes med flere store marker, og rykkes i overflaten når det er mørkt, helst litt vind og gjerne lett regn. Kan fiskes med lett spinnutstyr, også menn med lang meitestang.

2. I vann med jevn og fin bunn der stor ørret beiter på Bunndyr, og det gjør den faktisk i svært mange vann, vil bruk av Sokke og markkrok bak være aktuelt. Bruk tynnere sene fra en tredelt svivel til søkket i tilfelle bunnapp. Søkket DRAS eller rykkes ved bunnen med Jevne stopp, og oppvirvlet bunnslam synes å vekke Interessen hos Ørreten. Dette er vel Fordi den da vil tro på Marken er levende.

3. For å fiske like over bunnen Festes et Sokke i enden av snøret. Så kan et lite flyteelement, eksempelvis en bit av kork Festes litt ovenfor, der det også er montert en fortom med markkrok. Ved bruk av denne metoden kan man prøve seg fram til man finner den riktige høyden over bunnen.

4. I større elver med ikke altfor sterk strøm og forholdsvis grei bunn, er det svært effektivt å fiske med flere marker på kroken og lett Sokke. Bruk gjerne lang og Myk Stang, og ultra lett Haspel med flerlinjede. Kast ut et sted der elva er smal og strømmen drar agnet utover, og gå langs bredden på høyde med agnet som flyter nedover. Gi ut eller sveiv inn snorker slik at snøret ikke blir slakt og det alltid er god kontakt.

5. Målrettet fiske etter stor ørret kan være å Legge en markkrok med Sokke på bunnen på dypt vann om sommeren. Smør deg med tålmodighet og vær Forbedret på at fisken biter sjelden, men kan være stor.

6. Stikk en kortskaftet, solid krok inn helt foran på en stor Meitemark. La denne Henge etter en båt som bare driver eller ros svært sakte. Rykk med Jevne mellomrom med Stanga så marken får variert bevegelse mellom stille og "svømmende". Tar ikke en stor ørret dette under ørretfiske, kan du reise hjem!



-------------------------------------------------- -------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på Hvordan skape sin egen arbeisplass hjemme for mer informasjon om nettopp dette .

tirsdag 29. september 2009

Fjesing – vår giftigste fisk!

Vil her komme med en advarsel om kanskje vår farligste fisk, fjesingen.
Fjesing er vår mest fryktede fisk, ikke på grunn av sin størrelse, men på grunn av flere giftige pigger. Dette har også gitt den navnet "helvetesfisk". I våre områder finnes den nord til Sør-Norge, mens den
er sjeldnere lengre nord i landet.
Denne fisken er likevel såpass sjelden at mange aldri får se den. Noen hyler hysterisk når de får en knurr, men denne er ikke farlig (selv om den kan ligne på fjesing). Vel, om du skulle være så heldig (eller uheldig) å få en fjesing på kroken, så vær forsiktig når du kroker av fisken. De aller fleste tilfeller av forgiftning skjer under behandling av fisken. Legg dessuten merke til at fisken - i tillegg til å være vår farligste art - også er en svært vakker fisk.
Utbredelse: Fra Marokko nordover til Norge. Middelhavet. Langs vår kyst er den vanlig lengst sør. Den kan treffes så langt nord som Trøndelag.
Beskrivelse: Langstrakt fisk med brun og blågrønn metallisk marmorering. Nedre halvdel er lys med lysebrune spetter. Kroppen smalner jevnt av bakover mot halefinnen. Markert underbitt. Øynene sitter høyt og langt fram. En kort og en lang ryggfinne. Den korte med 5-7 piggstråler. De to første av disse er likhet med piggen på gjellelokket forbundet med en giftkjertel. Hvis man blir stukket må man straks oppsøke lege. Stikk behandles med varmt vann inntil lege nås. Særlig er giften farlig for barn. Skulle man få denne arten på fiskekroken eller i garnet må den behandles med stor forsiktighet. Opptil 40 cm lang.

Fjesingen treffes helst helst på sandbunn fra ca. 5 meters dyp og ned til over 100 meter dyp. I enkelte områder kan fjesing være en vanlig art som man ofte kan få på line eller i trollgarn på sandbunn. At den finnes på grunn sandbunn har tidvis skapt frykt for å tråkke på fisken under bading ved sandstrender, uten at denne frykten dermed er berettiget. De aller fleste stikk fra fjesing påføres under (fangst-) behandling av fisken. Giftkjertlene hos fjesing fører gift til den store piggen som ligger horisontalt langs gjellelokket og til de to fremste piggstrålene på fremre ryggfinne. Til tross for dens rykte, er den også ansett som en av våre vakreste og mest fargerike fisker.

Giftig: Stikker man seg på en fjesing, vil man få en kraftig forgiftning uten at denne regnes som dødelig for mennesker. Stikkstedet vil hovne mye opp og være smertefullt. Lege skal kontaktes og hvis man har mulighet til det, anbefales på det sterkeste å rense stikkstedet med varmt vann så snart som mulig.

Matfisk: Fjesing er faktisk en matfisk lengre sør i Europa, men i Norge har vi ingen tradisjon for å spise denne fisken som vi vegrer oss for å ta på.

---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Bli Din Egen Sjef    for mer informasjon om nettopp dette.

mandag 28. september 2009

Gjennutsetting av fisk i Oslomarka

I så bynære vann som de vi finner i Oslomarka er det en stor utfordring å gjøre det mulig for alle til å få en stor og gammel fisk på Stang, også for de kommende generasjoner. De ettertraktede, voksne fiskene tas nå for tiden stadig raskere ut ved hjelp av til en hver tid bedre utstyr og spesialiserte metoder.


  Det har Derfor blitt ekstra viktig å huske på at de store fiskene er gamle og i fåtall. Husk også at rovfiskene fungerer som et økologisk filter som konstant reduserer rekrutteringen av småfisk. Vi vil jo ikke det skal bli for mye småfisk, da dette ofte fører til at det rett og slett blir for lite mat til fisken. Dette vil igjen føre til at de ikke vokser seg store.
  For å ivareta sportsfiskeverdien med å ha mest mulig stor fisk, og å bidra til å ta vare på den naturlige, økologiske Balansen, anbefales det å sette ut igjen stor fisk av alle arter og heller Bruke noen av de mellomstore til mat.
  Akkumulering av luftbårne miljøgifter i kjøttet hos gammel rovfisk, som står øverst på næringsstigen, fører til at også at det er de mer tallrike små og mellomstore individene som er best egnet til mat. Trofèfiskene gjør seg best ute i vannet på alle måter.

  Ørretbestandene suppleres med Settefisk etter behov og er Derfor godt tilpasset et vanlig uttak av matfisk i form av vanlig sportsfiske. Mange tjern Elsker beskattes med et mye større uttak enn i dag. Vær for all del ikke redd for å beholde den Ørreten du får. I overbefolkede ørretvann gjelder så klart ikke minstemålet (25 cm), ta gjerne opp alle småørret du får i Slike vann, de har faktisk godt av litt utfiske.

  Rekrutteringen av røye er stort sett alltid i enormt overskudd. Ta opp alt du får av smårøye og legg de heller igjen på isen om det er for smått til å spises. Noen svært få Royer mellom 1-2 kg forekommer i enkelte av vannene. Disse er kannibaler og begrenser den enorme røyerekrutteringen via konstant predasjon.

  I Oslomarka er det satt et maksmål på Gjedde på 80 cm. Alle Gjedde som er større enn dette skal settes ut igjen mest mulig uskadet. Husk en tang til å løsne kroken når du fisker Gjedde. Gjedda hører hjemme helt øverst i næringspyramiden. I enden av såpass lange Næringskjeder bør man så klart alltid være litt Forsiktig med uttaket. Det blir viktigere å drive gjenutsetting jo større gjeddene er og jo mindre vannet er. Hva som Menes med "stor Gjedde" varierer fra vann til vann etter næringstilgangen. I de fleste næringsfattige vann i Oslomarka er det langt mellom gjedder som rekker å bli noe særlig over 2 kilo før de fiskes opp. Stor Gjedde er en Glimrende sportsfisk og målet er å bevare disse individene lengst mulig. Gjedda har også en nyttig regulerende funksjon siden de er kannibaler. Tidligere trodde man at det var sunt for Ørreten å ta ut storgjedda. Men i vann hvor Gjedda er etablert vil det alltid gytes et enormt overskudd av gjedderogn uansett hvor mange gjedder som fiskes ut. Siden Gjedda er en effektiv Kannibal vil et uttak av de store medføre at det på sikt blir vesentlig Tettere av uinteressante smågjedder.

  Abbor over 500g kan sammenliknes med beskrivelsen av Gjedde over og bør helst settes tilbake, iallefall i mindre tjern. Rekrutteringen er i overskudd uansett, så Kannibalene må hindre overbefolkning på egen hånd.


Kilde: Bloggen på hjemmesida mi!



-------------------------------------------------- -----------------------

  Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.
 
 

  Se her på Hvordan skape sin egen arbeisplass hjemme for mer informasjon om nettopp dette .

søndag 27. september 2009

Rømt ”torsk” i Trondheimsfjorden


NRK Trøndelag melder torsdag 24.09.-09 at store mengder oppdrettstorsk har blitt tatt på garn i Trondheimsfjorden

Onsdag ble det kjent at Naturvernforbundet har anmeldt Frengen Havbruk på Ytterøy i forbindelse med at det har rømt torsk fra anlegget.
Frengen Havbruk som driver oppdrettsanlegget. Daglig leder Kjell Audun Fenstad ved Frengen Havbruk uttalte til NRK Trøndelag onsdag at man nylig oppdaget et hull i en av mærdene ved en rutineinspeksjon.
Han har ingen forklaring på hvordan hullet har oppstått og selskapet har anmeldt saken til politiet.

At dette i høyeste grad er blitt en politisak understrekes av at også Frengen Havbruk har levert inn ei politianmeldelse. Dette har de gjort på bakgrunn av det de oppfatter som et mistenkelig hull i en av merdene ved anlegget. Skaden ble avdekket tirsdag.

Oppfordrer til fiske
Fiskeridirektoratet oppfordrer nå til gjenfangst av rømt oppdrettstorsk rundt Ytterøya, i Skarnsundet og i hele fjordbassenget øst for Ytterøya.
– Fiskeridirektoratet ønsker at mest mulig av den rømte torsken blir fisket opp. Fisken som antas å være på rømmen er fra et halvt til 2 og et halvt kilo, og egner seg godt til menneskemat. Erfaringsmessig vil rømt oppdrettstorsk trekke mot bunnen på grunt vann og den vil gjerne holde seg innenfor en radius på 5 – 6 km fra anlegget den første tiden etter rømmingen, opplyser Ståle Hansen i Fiskeridirektoratet.
Ifølge Hansen kan en rundt hele Ytterøya forvente å få av denne fisken. Også i Skarnsundet og i hele fjordbassenget øst for Ytterøya kan en anta at fisken vil oppholde seg en tid framover. Fiskeridirektoratet minner om at de som ikke er registrert som yrkesfiskere kan benytte inntil 210 meter garn. Garn med større maskevidde enn 32 m.m. skal senkes mer enn 3 meter under overflaten.

Annen farge
Torsken som har gått i oppdrettsanlegg er svært lik den ville torsken, men skiller seg ut ved at den har en annen farge enn den lokale fisken og har ofte slitasje på finnene. Et annet tegn en kan se etter, er om torsken har utviklet rogn eller gonade. Dette skal den normalt ikke ha på den årstiden, men ettersom denne fisken har gått i kunstig lys, er kjønnsmodningen utsatt og kan da komme på denne tiden, opplyser direktoratet.
Fiskeridirektoratet vil gjerne ha beskjed hvis oppdrettstorsk fanges, gjerne med opplysninger om antall, størrelse og stedsangivelse for fangsten, sier Ståle Hansen.

Fiskeridirektoratet oppfordrer folk til å fiske den rømte oppdrettstorsken, - det er utrolig frekt av dem å si slikt. Siden de selv er henfalne til Markedsfundamentalismen, så er det vel det minste de kan tilby å betale godt for at noen i det hele tatt skal tenke tanken på dette. Det er miljøsvina sjøl som skal fjerne sitt eget søppel, og de kan også spise sitt eget søppel. For all del, ikke finn på å spise dette svineriet! Dere kan overhodet ikke være sikker på hva "torsken" har fått i seg av medisiner og vaksine, og for med miljøgifter.


Kilde: Bloggen på hjemmesida mi!


---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Hvordan skape sin egen arbeisplass hjemme    for mer informasjon om nettopp dette.