tirsdag 29. september 2009

Fjesing – vår giftigste fisk!

Vil her komme med en advarsel om kanskje vår farligste fisk, fjesingen.
Fjesing er vår mest fryktede fisk, ikke på grunn av sin størrelse, men på grunn av flere giftige pigger. Dette har også gitt den navnet "helvetesfisk". I våre områder finnes den nord til Sør-Norge, mens den
er sjeldnere lengre nord i landet.
Denne fisken er likevel såpass sjelden at mange aldri får se den. Noen hyler hysterisk når de får en knurr, men denne er ikke farlig (selv om den kan ligne på fjesing). Vel, om du skulle være så heldig (eller uheldig) å få en fjesing på kroken, så vær forsiktig når du kroker av fisken. De aller fleste tilfeller av forgiftning skjer under behandling av fisken. Legg dessuten merke til at fisken - i tillegg til å være vår farligste art - også er en svært vakker fisk.
Utbredelse: Fra Marokko nordover til Norge. Middelhavet. Langs vår kyst er den vanlig lengst sør. Den kan treffes så langt nord som Trøndelag.
Beskrivelse: Langstrakt fisk med brun og blågrønn metallisk marmorering. Nedre halvdel er lys med lysebrune spetter. Kroppen smalner jevnt av bakover mot halefinnen. Markert underbitt. Øynene sitter høyt og langt fram. En kort og en lang ryggfinne. Den korte med 5-7 piggstråler. De to første av disse er likhet med piggen på gjellelokket forbundet med en giftkjertel. Hvis man blir stukket må man straks oppsøke lege. Stikk behandles med varmt vann inntil lege nås. Særlig er giften farlig for barn. Skulle man få denne arten på fiskekroken eller i garnet må den behandles med stor forsiktighet. Opptil 40 cm lang.

Fjesingen treffes helst helst på sandbunn fra ca. 5 meters dyp og ned til over 100 meter dyp. I enkelte områder kan fjesing være en vanlig art som man ofte kan få på line eller i trollgarn på sandbunn. At den finnes på grunn sandbunn har tidvis skapt frykt for å tråkke på fisken under bading ved sandstrender, uten at denne frykten dermed er berettiget. De aller fleste stikk fra fjesing påføres under (fangst-) behandling av fisken. Giftkjertlene hos fjesing fører gift til den store piggen som ligger horisontalt langs gjellelokket og til de to fremste piggstrålene på fremre ryggfinne. Til tross for dens rykte, er den også ansett som en av våre vakreste og mest fargerike fisker.

Giftig: Stikker man seg på en fjesing, vil man få en kraftig forgiftning uten at denne regnes som dødelig for mennesker. Stikkstedet vil hovne mye opp og være smertefullt. Lege skal kontaktes og hvis man har mulighet til det, anbefales på det sterkeste å rense stikkstedet med varmt vann så snart som mulig.

Matfisk: Fjesing er faktisk en matfisk lengre sør i Europa, men i Norge har vi ingen tradisjon for å spise denne fisken som vi vegrer oss for å ta på.

---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Bli Din Egen Sjef    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar