mandag 28. september 2009

Gjennutsetting av fisk i Oslomarka

I så bynære vann som de vi finner i Oslomarka er det en stor utfordring å gjøre det mulig for alle til å få en stor og gammel fisk på Stang, også for de kommende generasjoner. De ettertraktede, voksne fiskene tas nå for tiden stadig raskere ut ved hjelp av til en hver tid bedre utstyr og spesialiserte metoder.


  Det har Derfor blitt ekstra viktig å huske på at de store fiskene er gamle og i fåtall. Husk også at rovfiskene fungerer som et økologisk filter som konstant reduserer rekrutteringen av småfisk. Vi vil jo ikke det skal bli for mye småfisk, da dette ofte fører til at det rett og slett blir for lite mat til fisken. Dette vil igjen føre til at de ikke vokser seg store.
  For å ivareta sportsfiskeverdien med å ha mest mulig stor fisk, og å bidra til å ta vare på den naturlige, økologiske Balansen, anbefales det å sette ut igjen stor fisk av alle arter og heller Bruke noen av de mellomstore til mat.
  Akkumulering av luftbårne miljøgifter i kjøttet hos gammel rovfisk, som står øverst på næringsstigen, fører til at også at det er de mer tallrike små og mellomstore individene som er best egnet til mat. Trofèfiskene gjør seg best ute i vannet på alle måter.

  Ørretbestandene suppleres med Settefisk etter behov og er Derfor godt tilpasset et vanlig uttak av matfisk i form av vanlig sportsfiske. Mange tjern Elsker beskattes med et mye større uttak enn i dag. Vær for all del ikke redd for å beholde den Ørreten du får. I overbefolkede ørretvann gjelder så klart ikke minstemålet (25 cm), ta gjerne opp alle småørret du får i Slike vann, de har faktisk godt av litt utfiske.

  Rekrutteringen av røye er stort sett alltid i enormt overskudd. Ta opp alt du får av smårøye og legg de heller igjen på isen om det er for smått til å spises. Noen svært få Royer mellom 1-2 kg forekommer i enkelte av vannene. Disse er kannibaler og begrenser den enorme røyerekrutteringen via konstant predasjon.

  I Oslomarka er det satt et maksmål på Gjedde på 80 cm. Alle Gjedde som er større enn dette skal settes ut igjen mest mulig uskadet. Husk en tang til å løsne kroken når du fisker Gjedde. Gjedda hører hjemme helt øverst i næringspyramiden. I enden av såpass lange Næringskjeder bør man så klart alltid være litt Forsiktig med uttaket. Det blir viktigere å drive gjenutsetting jo større gjeddene er og jo mindre vannet er. Hva som Menes med "stor Gjedde" varierer fra vann til vann etter næringstilgangen. I de fleste næringsfattige vann i Oslomarka er det langt mellom gjedder som rekker å bli noe særlig over 2 kilo før de fiskes opp. Stor Gjedde er en Glimrende sportsfisk og målet er å bevare disse individene lengst mulig. Gjedda har også en nyttig regulerende funksjon siden de er kannibaler. Tidligere trodde man at det var sunt for Ørreten å ta ut storgjedda. Men i vann hvor Gjedda er etablert vil det alltid gytes et enormt overskudd av gjedderogn uansett hvor mange gjedder som fiskes ut. Siden Gjedda er en effektiv Kannibal vil et uttak av de store medføre at det på sikt blir vesentlig Tettere av uinteressante smågjedder.

  Abbor over 500g kan sammenliknes med beskrivelsen av Gjedde over og bør helst settes tilbake, iallefall i mindre tjern. Rekrutteringen er i overskudd uansett, så Kannibalene må hindre overbefolkning på egen hånd.


Kilde: Bloggen på hjemmesida mi!



-------------------------------------------------- -----------------------

  Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.
 
 

  Se her på Hvordan skape sin egen arbeisplass hjemme for mer informasjon om nettopp dette .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar