lørdag 3. oktober 2009

Sjøørretfiske i fjorden

Det er på samme tid som de fleste fritidsbåtene blir tatt opp av sjøen om høsten at sjøørretsesongen starter, og den varer til båtene settes ut igjen om våren eller tidlig på sommeren.
Det er altså ingen grunn til st du skal sette vekk flueutstyret i en krok når du kan fiske etter sjøørreten hele vinterhalvåret.

Når sola kommer og varmer om våren, blir det øverste vannlaget varmet opp, og hvis det etter en solskinnsperiode kommer vind fra sør bør vi følge nøye med. Da blir sørvendte grunne bukter veldig attraktive fiskeplasser, for hit blåses det oppvarmede vannet og det setter fart i beitedyr og dermed sjøørreten.
Det er uendelig mange fiskeplasser langs kysten og i fjordene. Oslofjorden er intet unntak og strendene ligger der fri for folk og for båter og er nærmest forbeholdt ørretfiskere. Har du en båt, har du selvsagt enda flere og bedre muligheter.
Om våren går sjøørreten på grunt vann og vårfisket skjer alltid innenfor tremetersgrensen. Fisken oppsøker varmere vann nær stranda og beiter på børstemark, stiklinger og små krepsdyr. Senere på sommeren herjer sjøørreten i sildestimene lenger ute i fjorden, mens om våren beiter den rolig på grunna langs land. Derfor trekker vi flua langsomt inn når vi fisker i kaldt vann om våren. Du kan også få torsk helt oppe ved land om våren. Den er treigere enn ørreten og får du torsk, er det tegn på at du drar inn for sakte.
Hvis det er nordavind, lavtrykk og lavvann kan du gjerne vente med å dra ut for å fiske. Men blir det vind fra sør eller sørvest og det holder seg stabilt noen dager samtidig som vannet er høyt eller på vei opp, da bør du ut. Gjerne etter jobben og bli ute til etter det er mørkt. Oppsøk sørvendte strender og fisk i pålandsvinden. Er vinden sterk, finner du ørreten i smulere vann bak odder og skjær.
Når du fisker fra land, kaster du skrått utover og trekker sakte inn. Beveg deg et stykke og kast igjen. Slik bruker du hele terrenget. Tenk på at om våren kan ørreten stå helt inne ved land. Derfor bør du først stå et stykke fra land når du kaster. Etter noen kast kan du gå nærmere men ikke under noen omstendigheter plumpe uti vannet. Om høsten er det annerledes. Da kan du til og med hell fiske etter sjøørreten med vadere.
De fleste velger fluestang etter sjøørreten, men det går også fint med sluk hvis du tåler mange bunnapp og sluktap. Litt svinn må man jo regne med. Sakte innsveiving med sluk på grunna ender ofte i bunnen. Et godt tips her er å bruke en opphengerflue foran sluken. Da kan du ta av slukkroken. Bruk blå og blank sluk.
Fluene synker saktere og vekker mindre oppmerksomhet hos fisken når den landes på vannet og fluesnøret holder redskapen flytende mer eller mindre. Bruk gjerne en stang rundt 10 fot. Ha en flott fisketur!


---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar