søndag 27. september 2009

Rømt ”torsk” i Trondheimsfjorden


NRK Trøndelag melder torsdag 24.09.-09 at store mengder oppdrettstorsk har blitt tatt på garn i Trondheimsfjorden

Onsdag ble det kjent at Naturvernforbundet har anmeldt Frengen Havbruk på Ytterøy i forbindelse med at det har rømt torsk fra anlegget.
Frengen Havbruk som driver oppdrettsanlegget. Daglig leder Kjell Audun Fenstad ved Frengen Havbruk uttalte til NRK Trøndelag onsdag at man nylig oppdaget et hull i en av mærdene ved en rutineinspeksjon.
Han har ingen forklaring på hvordan hullet har oppstått og selskapet har anmeldt saken til politiet.

At dette i høyeste grad er blitt en politisak understrekes av at også Frengen Havbruk har levert inn ei politianmeldelse. Dette har de gjort på bakgrunn av det de oppfatter som et mistenkelig hull i en av merdene ved anlegget. Skaden ble avdekket tirsdag.

Oppfordrer til fiske
Fiskeridirektoratet oppfordrer nå til gjenfangst av rømt oppdrettstorsk rundt Ytterøya, i Skarnsundet og i hele fjordbassenget øst for Ytterøya.
– Fiskeridirektoratet ønsker at mest mulig av den rømte torsken blir fisket opp. Fisken som antas å være på rømmen er fra et halvt til 2 og et halvt kilo, og egner seg godt til menneskemat. Erfaringsmessig vil rømt oppdrettstorsk trekke mot bunnen på grunt vann og den vil gjerne holde seg innenfor en radius på 5 – 6 km fra anlegget den første tiden etter rømmingen, opplyser Ståle Hansen i Fiskeridirektoratet.
Ifølge Hansen kan en rundt hele Ytterøya forvente å få av denne fisken. Også i Skarnsundet og i hele fjordbassenget øst for Ytterøya kan en anta at fisken vil oppholde seg en tid framover. Fiskeridirektoratet minner om at de som ikke er registrert som yrkesfiskere kan benytte inntil 210 meter garn. Garn med større maskevidde enn 32 m.m. skal senkes mer enn 3 meter under overflaten.

Annen farge
Torsken som har gått i oppdrettsanlegg er svært lik den ville torsken, men skiller seg ut ved at den har en annen farge enn den lokale fisken og har ofte slitasje på finnene. Et annet tegn en kan se etter, er om torsken har utviklet rogn eller gonade. Dette skal den normalt ikke ha på den årstiden, men ettersom denne fisken har gått i kunstig lys, er kjønnsmodningen utsatt og kan da komme på denne tiden, opplyser direktoratet.
Fiskeridirektoratet vil gjerne ha beskjed hvis oppdrettstorsk fanges, gjerne med opplysninger om antall, størrelse og stedsangivelse for fangsten, sier Ståle Hansen.

Fiskeridirektoratet oppfordrer folk til å fiske den rømte oppdrettstorsken, - det er utrolig frekt av dem å si slikt. Siden de selv er henfalne til Markedsfundamentalismen, så er det vel det minste de kan tilby å betale godt for at noen i det hele tatt skal tenke tanken på dette. Det er miljøsvina sjøl som skal fjerne sitt eget søppel, og de kan også spise sitt eget søppel. For all del, ikke finn på å spise dette svineriet! Dere kan overhodet ikke være sikker på hva "torsken" har fått i seg av medisiner og vaksine, og for med miljøgifter.


Kilde: Bloggen på hjemmesida mi!


---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Hvordan skape sin egen arbeisplass hjemme    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar