onsdag 14. oktober 2009

Fiske fra båt


Fiskeplassene man velger når man skal fiske fra båt avhenger i stor grad av værforhold og båttype.

Dorging fra båt foregår ofte på grunt vann der fisken enklere ser utstyret som presenteres. Mange bruker forskjellige typer harpe med søkke, gummimark, blanke rykk eller hekler som henger etter båten i laveste fart. Mange velger også å ro når de dorger.


På pilk, harper og hekler uten agn er det mest normalt å fange torsk, sei, lyr, uer, noe kveite og steinbit når man ligger i ro med båten. Bruker du agn på kroken i tillegg, vil antall fiskeslag øke. Til flyndrefiskene er det nesten alltid best å bruke agn sammen med perler og spinnerskjeer.

Om du skal du fiske etter de største fiskene av artene torsk, kveite, lange, brosme og steinbit må du på sommeren ofte ned på 70 meter dyp og kanskje helt ned til 400 meter.
Det kan lønne seg å oppsøke en dypskrent, en "fiskegrop", en markant grunne eller strømkant. Forandringer i bunnforholdene vil ofte gir mer mat, og bedre beskyttelse for fisken. Spesielt lange og steinbit er glade i små grotter og sprekker å gjemme seg i.

Fisker du på dyp over 150 - 200 meter vil du nesten alltid ha best resultat dersom du bruker agn og selvlysende slanger, kuler eller lightsticks. Skal du pilke eller bruke rene gummimark, bør du sette på litt agn. Det er svært lite fiskene ser på dette dypet så lukt og bevegelse øker huggprosenten drastisk.

Fiske i noe grunnere områder eller på store undervannsplatåer er alltid spennende. En markant grunne midt i et sund eller midt ute i havet, vil danne strømmer som gjør at mat presses over grunnen og faller ned i gapet på fisken i bakkant. Legg båten foran grunna, slipp ned og driv over grunna med strømmen. Når du passerer høyeste punkt og det begynner å gå nedover vil det normalt skje noe. Samme regel gjelder for store odder og andre ujevnheter.

Til enkelt båtfiske trenger du en stang på 5 og en halv til 7 og en halv fot, klassifisert fra 12 - 30lb (pund). Med en slik stang kan du bruke pilker fra 250 til 400 gram. Snellen bør ikke ha snørefører, og må romme minst 300 meter snøre. Bruk multifilament fra 0,20 til 0,30 mm tykkelse. Vanlig monofilament bør ikke benyttes da dette gir for mye avdrift og for dårlig kroking på dypt vann.

Har du tenkt til å holde deg på 200 meter eller dypere vann, vil du komme til å få bruk for kraftigere stang og snelle. Velg en stang som er klassifisert fra 30 - 80lb og en snelle som rommer minst 700 meter av det snøret du velger å legge på. Snellen bør ikke ha snørefører. Skal du fiske mye, bør du investere i en 2-speed modell som kan gires ned når du får fisk (eks Shimano TLD II). Bruk multifilament i tykkelsene fra 0,20 til 0,50 mm avhengig av bunnforhold, fiskestørrelse og avdrift i vannet.

Pilker eller Shadjigger på 150 til 600 gram er det mest normale. Skill pilkene slik: Bevegelige pilker, som Interpilken, lokker fisken ved å gjøre store utslag til sidene. Og stive rette pilker, eks Atompilken, som aldri henger seg opp og som er lettere for fisken å treffe. Shadjiggene fra Storm imiterer fisk horisontalt og sørger for lettere kroking av fisken.

Fiskesnøret som brukes bør være av typen multifilament, for eksempel Rapala Titanium, i tykkelser fra 0,20 til 0,50 mm avhenging av fiskedyp. 0,25 mm er trolig den beste allroundtykkelsen.

Havfiskeslep kan du få kjøpt i mange farger og fasonger. Til bunnfiske med agn vil det som regel ikke lønne seg å ha flere enn to opphengere og et søkke.

Havfiskebom er ideelt for arter som kveite, lange, brosme, steinbit og lange. Denne brukes for at agnet ikke skal henge seg opp på vei ned til bunnen. Bommen holder agnet unna hovedlina og styrer agnet med strømmen. Nærmere fisken er det vanskelig å få presentert agnet uten at det surrer seg. For å få agnet så livlig som mulig, brukes lang fortom (0,30 cm til 100 cm) fra hovedsena og ut til agnet.

Lykke til!
---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.



Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar