tirsdag 13. oktober 2009

Havabboren, vår nye sportsfisk!


Ikke bli overrasket om du får en piggete og sølvfarget hissigpropp på kroken i fjorden i sommer. Havabbor er blitt en dominerende fiskesort i Indre Oslofjord de siste årene. Det er sannsynligvis en kombinasjon av at det er blitt mer havabbor og at vi er blitt flinkere til å fiske etter den som gjør dette.

Det er nok varmere vann gjør at nye arter utnytter nye områder og trekker nordover fra varmere strøk.
- Det kan også henge sammen med at det er mindre torsk i Skagerak og norske farvann. Når torsken blir borte, åpner det seg dermed nye områder for havabboren.


HAVABBOR:


Gråblank fisk på opptil en meter. Det er tatt fisk på over fem kilo i Indre Oslofjord.
Hovedutbredelsen er rundt Storbritannia ned til Nord-Afrika.
Første gang registrert i norske farvann i 1829. Har vært fanget regelmessig i indre Oslofjord i minst 15 år.
Er registrert langs norskekysten opp til Trøndelag; spredte enkeltfunn nord til Finnmark. Bestanden har økt betydelig de siste år. Trolig en fast gytebestand i Norge.
Er en god matfisk. Utenfor Norge en vanlig oppdrettsfisk.
Biter i Oslofjorden fra juni - november. Best å ta med wobbler og sluk, men også med flue. Gode fiskeplasser: hele Lysakerfjorden, Bygdøy, utsiden av øyene i Asker og Bærum og utenfor Nesodden.
I perioder kan oppdrettsfisk fra utlandet eller havabbor fra Oslofjorden kjøpes i fiskebutikken.Pris fra 120 - 160 kroner pr. kilo.



Det er ikke det er trist at havabbor fortrenger vår nasjonale stolthet, torsken.
- Tvert imot, dette er jo bare spennende. Når det nå kommer en ny art, må vi lære oss å nyte den. For oss sportsfiskere er havabbor rene drømmefisken. Den er helt rå, er rett og slett en fornøyelse å få på kroken. Den har de beste egenskapene fra laks, sei og makrell.
Det er i flere år jobbet med å registrere og merke havabbor i Indre Oslofjord. I tillegg er 250 fisk fanget, merket og satt ut igjen. Nå håper forskerne å lære mer om denne fremmede fisken.

- Dette er helt fantastisk. Vi vet svært lite om havabboren. Det vi har funnet ut har vi lært de siste tre årene. Når havabboren har etablert seg, kan det bli vanskelig for torsken å komme til. Dette fører til at vi får en endret næringskjede. Det tradisjonelle norske torskefisket kan kanskje bli mindre vanlig. Men havabbor er en knallgod matfisk og en god sportsfisk. Etterlyser nå en egen forvaltning av denne nye havabboren i norsk farvann.
- Norske myndigheter har jo selvfølgelig ikke fått med seg at dette er blitt en norsk fisk, og for en fisk å få på kroken.




---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Bli Sjef Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar