fredag 9. oktober 2009

Er sik egnet til oppdrettsfisk?

Fiskeriforskning har i utført forsøk i samarbeid med Norges fiskerihøgskole som viser at sik egner seg meget godt som oppdrettsfisk.
Forskerne har fanget vill fisk og har klart å få fram over 3000 fisk. Disse har i løpet av et år vokst til en vekt på rundt 4 hekto.
Forskerne har fanget den ville fisken i Finmark, og av den yngelen som de har fått fram har faktisk over 95 prosent overlevd. Dette bekrefter at sik – (Coregunus lavaretus) er en fisk som det er verd å satse på å oppdrette i framtiden.
Siken vokser raskt, utnytter foret meget godt og trives også godt med å leve tett sammen. Noe som her vil ha betydning for oppdrettsnæringen er at siken blir sent kjønnsmoden og det er et godt kriterium for hurtigere vekst og meget god kvalitet. Dette har igjen stor betydning for lønnsomheten i næringen.
I Finland har man drevet med oppdrett av sik siden 1995, og er i dag kommet opp i en produksjon på 1000 tonn per år. Fisken er slaktemoden når den når rundt 7 hekto, og er da betalt med rundt 55 kr pr kg.
Siken er en meget god mat fisk som sikkert smaker bedre når man fisker den selv.

Vil her gjerne ta med en oppskrift på meget velsmakende fiskekaker av sik.

Ingredienser: 1/2 kg renset sik, 2 ts salt, pepper,1 ss potetmel, 1 egg , 1 ss hakket løk,3 ss melk
Mal siken to ganger i en kjøttkvern og bland inn de øvrige ingrediensene. Bearbeid fiskedeigen godt før du former den med skje til kaker, som stekes i godt brunet fett på panne. Sikkakene er utrolig gode og kan spises med kokte poteter eller brød til.

Tar med en utmerket suppe når jeg først er i gang.

Sik, renses, fileteres og kokes. Det kokes kraft av det du får til overs (hode, bein og skinn) i ca. 20 minutter ved svak varme. Smør smeltes i en kasserolle, mel tilsettes (blandingsforhold 1:1) spe det med kokende melk under stadig omrøring til den er passe tykk. Finhakket løk, litt salt og pepper må du også ha i suppen. Gi den et godt oppkok før den slås over kokt sikfilet og kokte poteter som er lagt på en tallerken. Et dryss med gressløk setter en spiss på retten.

Kos deg med et velsmakende måltid.





---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.



Se her på     Bestem Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar