onsdag 7. oktober 2009

Krabbefiske – en opplevelse!

Krabbefangst er attåtnæring for mange fiskere, foruten en utbredt matauk og hobby langs store deler av den norske kysten.
I det følgende er det fangst av taskekrabbe som først og fremst beskrives. Trollkrabbe kan forekome i teinefisket men blir som regel kastet ut igjen.
Fangst av krabbe foregår først og fremst som teinefiske. De gamle teinene var bygd i tre og var sylinderformet med traktformet åpning (kalv eller kolv) i begge ender. Det var lokk på midten til å legge inn åte og ta ut fangsten i. Lukten av agnet tiltrakk seg krabben, og når den først var inne, slapp den ikke ut. Hummer forekom nok i teinene, men sjelden - de hadde ikke matvaner og trives ikke på samme dybde. Krabben liker best ferskmat. Moderne teiner er lagd av plast, og kan se annerledes ut, men prinsippet er det samme.
Mange steder langs kysten trekker krabben opp på grunt vann etter solnedgang for å beite på rur og blåskjell langs fjæra.
Den kan da tas med rive eller krabbehov eller med hendene. Det siste krever at en har lært seg hvordan en tar opp en krabbe uten å håndhilse på den, jeg kan underskrive på at den biter virkelig hardt. De fleste krabbeturer starter med at en tar en lettbåt eller annen farkost med lavt fribord på slep ut i havgapet. Så fisker man en stund, før en gjør strandhogg og fyrer opp et kaffebål. Er man heldig med tid og sted, kan et raid i fjæresteinene gi de første krabbene. Etter at det er blitt mørkt er lys viktig. Her har alle kjente lykter og patenter vært i bruk fra karbid- og petromaxlamper til billys og batteri. Moderne diodelamper er det siste. Dette er et veldig morsomt fiske.
Viktig å huske når man skal fiske med teiner er at Kuler/Blåser skal være merket med navn og adresse.

Regelverk for fiske med krabbeteiner fra 2009
I perioden da hummeren er fredet er det ulike dybdebegrensinger for krabbeteiner. For å være på den sikre siden, bør du lese regelverket for hummerfiske ettersom det er satt krav og begrensinger til fiske med krabbeteiner i hummerens fredningsperiode.

Ha en flott tur i skjærgården.



---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.

 


Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar