fredag 9. oktober 2009

Fiske i indre Oslofjord


Det er mange som prøver fiskelykken langs bryggekanten her i Oslo, langt ifra bare turistene. Også ihuga hobbyfiskere tar stanga fatt og kaster ut sluken i håp om at fisken skal bite.


Og det er faktisk ikke bare søppel som skjuler seg under overflaten. Her, helt innerst i Oslofjorden, er det fremdeles høye konsentrasjoner av blant annet miljøgiften PCB.


Til tross for det store og kostbare arbeidet med å grave opp og flytte giftig slam fra havnebassenget og lengre ut i fjorden, er det fremdeles mye som må gjøres for at vannet skal kunne friskmeldes. Blant annet øker innholdet av næringssalter i vannet.

Flere steder er også oksygeninnholdet i vannet for lavt, noe som gjør det umulig for fisken å leve der. Men selv med miljøutfordringene advares det ikke direkte mot å spise fisken utenfor kaia, selv om jeg personlig ikke ville ha spist den. Lengre ute i fjorden er det mer friskt vann og dermed friskere fisk.

- Du kan ta litt estetiske hensyn. Ser fisken frisk og fin ut, så er det helt greit. Ser den dårlig og syk ut, lar du være.

Statens Næringsmiddeltilsyn (SNT) fraråder folk å fisk og blåskjell fra den indre Oslofjorden. Målinger viser at fisk og blåskjell i indre Oslofjord inneholder mer av miljøgiften TBT enn tidligere. Samtidig er nivået av miljøgiften PCB det samme som tidligere i torskelever. SNT baserer seg på en undersøkelse Fagrådet for vann og avløpsteknisk samarbeid i indre Oslofjord har utført.

Fiskehistoriene fra Oslofjorden er mange, men det er langt mellom de som omhandler stortorsken.Vil gjerne anbefale å ta turen til Bunnefjorden, den er overraskende ren og, det er ikke sjelden at store stimer med sild og brisling søker langt inn i fjordarmen. Og stimene trekker selvfølgelig rovfisk med seg. Fjorden er ikke bare kjent for et meget godt hvittingfiske. Vinterstid finner mang en isfisker veien ut på fjordisen hvor det til tider tas godt med velvoksen gyteferdig torsk.

---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.



Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar