mandag 5. oktober 2009

Fin ørret i mjøs-området!

Mange har vel prøvd å fiske etter ørret i Mjøsa. Men har du tenkt på at det renner 40 – 50 små og store elver ut i Mjøsa og mange av dem har stor ørret og der er det store muligheter til å få fine fangster.

Ørreten tilbringer flere år i rennende vann, før den finner vegen ut i Mjøsa der de begynner et liv der annen fisk står på menyen. Krøkle, lagesild og sik er de viktigste byttefiskene for ørreten.

Når ørretene skal gyte om høsten, vandrer de tilbake til den bekken eller elva de ble klekket i.
Mange av gytebekkene er for små til at det kan drives sportsfiske. Flere av dem produserer mye fisk som kan fanges i selve Mjøsa.
Generell fredningstid er fra og med 1. september til og med 30. april. Det er også verdt å merke seg at det er særskilte forskrifter i mange elver.

I LILLEHAMMER-OMRÅDET er det tre gode ørretelver med tilknytning til Mjøsa.

I Gudbrandsdalslågen kan den storvokste hunderørreten fanges på en strekning på 15 kilometer, og elva gir årlig fra seg stor ørret på åtte til ti kilo.
Ovenfor Hunderfossen er det en strekning på over seks mil der man kan fiske storørret. Dette inkluderer Losna, som er et innsjølignende parti av Lågen, og som regnes som den beste fiskeplassen i elva. Her blandes storørret fra Mjøsa, og ørret som har levd hele livet i Losna, Lågen og sidebekkene. Mange sidebekker har lokale storørretstammer, flere av dem er truet.
Det er fisketid hele året, men fredning fra isløsning til 20. mai.
GAUSA RENNER UT sammen med Lågen like nord for Lillehammer. Storørret kan fiskes på en strekning på drøyt 20 kilometer. Mange sidebekker brukes også som gyteplasser, men flere av dem er forringet. Vanlig fiskestørrelse er en til fire kilo, med enkelte større individer. Fisket avhengig av riktig vannstand. Fin flueelv og best fiske fra Follebu og oppover.

Rinda renner ut ved Vingrom sør for Lillehammer. Rundt fire kilometer elv er tilgjengelig for mjøsørreten, men bestanden er tynn og sårbar


I GJØVIK-OMRÅDET er det også tre elver som peker seg ut.

Vismunda har utspring i over 1.000 meters høyde og ender ved Biri. Rundt fire kilometer er tilgjengelig for ørreten. Elva har en tynn bestand med gytefisk på en til tre kilo.
Stokkelva renner gjennom Snertingdalen og ut ved Stokke. Elva er regulert, den har en liten og sårbar bestand av småvokst fisk, og bare 300 meter er tilgjengelig for mjøsørreten.
Hunnselva kommer fra Einavatnet og renner ut ved Gjøvik. Kun en kilometer elv er tilgjengelig for mjøsørreten
DE TRE STORE gyteelvene på hedmarkssiden er Flagstadelva, Svartelva og Brumunda.

Flagstadelva har utløp i Åkersvika. Rundt 20 kilometer elv er tilgjengelig for mjøsørreten. Flagstadelva var en populær fiskeelv, men ørreten ble nesten utryddet av surt vann og forurensning.
Kalking og andre tiltak har fått ørreten tilbake, og stammen karakteriseres i dag som god. Gytefisken er vanligvis fra en til tre kilo, men større fisk forekommer. Elva har en god stamme av lokal brunørret.
Svartelva har sin kilde i Rokosjøen og renner ut i Åkersvika. Elva er en viktig bidragsyter av ørretsmolt til Mjøsa, og over 50 kilometer elv og gytebekker er tilgjengelig. Gytefisken veier vanligvis mellom en og fire kilo, men ørret på 11 kilo skal være fanget. Svartelva er en liten elv, som kan være vanskelig å fiske i. Det er ofte for tørt i fiskesesongen.


BRUMUNDA renner ut i Furnesfjorden ved Brumunddal. Ørreten kan vandre 21 kilometer opp til Bergsbufallet. Brumunda er relativt stri og storsteinete med enkelte kulper. Storørretbestanden er Mjøsas mest tallrike, og det anslås at mellom 1.000 og 1.500 gytefisk vandrer opp hvert år. Gytefisken kan bli opptil fem kilo, men er sjelden over 65 centimeter. Stammen styrkes med årlige utsettinger. Brumunda er en populær sportsfiskeelv, og fangstene har økt de siste årene.

Men også de mindre elvene byr på stor ørret. På 60-tallet ble det tatt en ørret på over ti kilo i Fura, en mindre elv som ender opp i Svartelva.
Moelva er kort. Næra er kilde og elva møter Mjøsa ved Moelv. Elva har en god bestand forholdsvis småvokst ørret. På de tre kilometerne av elva som er tilgjengelig for ørreten drives sportsfiske.
Vil oppfordre alle som har mulighet for det til å ta med stanga og ta en tur til en av disse elvene, ørreten er fin og opplevelsen enda bedre.


---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.

 


Se her på     Bli Herre Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar