lørdag 10. oktober 2009

Slik lander du middagen


De fleste mener at man bør ta fisken i land med håv eller klepp. Men mye av fiskingen etter fjellfisk går for seg langt fra folk og vei. Man må drasse på en sekk som er alt for tung fra før. Da er det bedre å lande fisken med hendene.


Når fisken biter er det viktig å være våken og ha hendene på sveiven på snella og i tillegg gjøre et lite motrykk med det samme du merker fiken hugge. Krokene vil dermed feste seg godt i fiskekjeften og gjør det trygt å sveive fisken inn. Man kan ofte, i alle fall jeg, miste taket om sveiven i forskrekkelsen over at fisken hugger. Det vil for det ofteste skyldes at man er ukonsentrert og heller tenker på alt annet. Dermed blir det kanskje ikke middagen av denne fiken. Så husk å holde godt rundt sveiva!

Når du sveiver fisken inn er det om å gjøre å holde den under vannflata og ikke la den komme nær bunnen med sine steiner og mange gjemmesteder. Snøret bør holdes stramt med brems og stang som vil gjøre fiskens brå rykninger til elastiske og myke bevegelser i snøret.

Benytter du snøre av den stive typen, bør du bytte ut ca. 2 stanglengder av den ytterste tråden med vanlig nylon så er det problemet løst. Selv om fjellfisk som går i været er et syn for guder, er det nettopp da fisken kan få slakke på snøret og slite seg løs.

For små- og mellomstor fisk (alt under halvkiloen) kan man bare slenge fisken på land i en elegant bevegelse. Slit den litt ut før den dras mot land og vippes videre opp på bredden i ett og samme drag.

Når fisken er større er det desto mer spennende, her er det to muligheter. Man kan finne en fin bredd uten kant der man kan dra fisken rett på land, eller ved rett og slett å ta fisken med et grep over nakken/gjellene. Uansett hva man velger må man finne seg i å måtte gå litt på langs av bredden for å finne et egnet sted. Her er det en stor fordel å ha slitt ut fisken før landingen.

Skulle fisken ha krefter igjen kan du være sikker på at den finner det for godt å ta et siste utras på ditt mest sårbare tidspunkt. Når du skal ta fisken over nakken er det viktig at hånden nærmer seg fisken litt bakfra og i rolige bevegelser.

Da er det bare å ha en fin fisketur.



---------------------------------------------------------------------------

Ønsker du mer tid til fiske og mindre jobbing? Det ønsket jeg også og gjorde noe med det slik at nå er jeg min egen sjef.


Se her på     Bli Sjef Over Din Egen Tid    for mer informasjon om nettopp dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar